Vandaag zijn we te gast bij de 17e ODSC in Assen. Deze wordt gehouden in De Bonte Wever Assen, hét sport- en evenementencentrum van het Noorden. Dus vandaag niet op een grasveld maar op een strakke asvalt vloer en geheel omringd door tribunes. Omdat het middenterrein geen dak heeft waait het nu en dan flink op het middenterrein, laten we hopen dat het vandaag tot het einde droog blijft. Wij hebben de commentaar positie ingenomen van de omroep. Hieronder lees je de verslagen of impressies die we gedurende de dag maken. Het publiek stroomt binnen, ‘Game On’ !!

Topklasse
1) 90.3 Kamper TrompetterKorps
2) 85.1 Irene Ede
3) 84.0 Showband Marum
4) 78.8 NFPC Dokkum

Middenklasse:
1) 86.3 DOS Ulrum
2) 85.4 Laurentius Vooschoten
3) 84.4 Jong Advendo Sneek
4) 83.7 O&V Nuenen
5) 81.5 DAP Apeldoorn
6) 80.4 Noordenveld Roden
7) 80.2 Dindua Oldekerk
8) 77.3 Con Spirito

BasisKlasse:
1) 90.3 Jachthoornkorps Urk
2) 85.5 VIOS Mijdrecht
3) 83.4 Avanti Groningen
4) 82.2 Excelsior Groningen
5) 81.9 Mercurius Assen
6) 78.6 Hollandia Bolsward
7) 78.2 7e Showband Oerterp

JeugdKlasse:
1) 86.5 Jong van Limburg Stirum Wezep
2) 82.7 2e Jong DAP Apeldoorn
3) 82.5 SWJK Marum / Opende
4) 77.5 Jeugdband Hosanna Harlingen
5) 77.1 Jong Con Spirito Joure

RECAPS DAGPROGRAMMA        RECAPS FINALS

Finals “Koopmansplein”
1 Kamper Trompetterkorps Kampen 1026.0
2 DOS Ulrum 913.0
3 drunfanfare Laurentius Voorschoten 858.0
4 showband Irene Ede 853.0
5 jong Advendo Sneek 758.0
6 O & V Nuenen Nuenen 734.0
7 DAP Apeldoorn 660.0

Verslagen per deelnemer. (Live geschreven tijdens de wedstrijd, kan typfouten bevatten)

TopKlasse:

4) Het Kamper Trompetterkorps (KTK). Schitterend hoe Kampen opkomt, zij hebben namelijk wel de zon die op hun helmen schittert. Kampen heeft geen speaker nodig, ze doen het zelf. Jammer voor Inge Gaasbeek die het vanmiddag zo goed doet. The Art of Flight is hun thema en zonder aankondiging van de organisatie en zonder sein van de jury is Kampen alvast gaan vliegen. Hopelijk was de jury er klaar voor. De vaart zit er direct goed in en we worden geconfronteerd met mooie overgangen en muzikale sferen. Goed uitgevoerde solo’s en prachtig hoe dit ondersteund wordt. De spanning wordt goed opgebouwd bnaar het tweede deel van het programma. Met een groot slot beëindigen Kampen hun vlucht. Een mooie show waar we van hebben genoten. Het zal ons niet verbazen dat ze via de kampioensbeker doorvliegen naar het Koopmansplein.

3) Showband Irene Ede, Jammer dat zonnetje weer weg was, dat had schitterend geweest op de zilveren helmen van Irene Ede. Op hun eigen kenmerkende manier komen ze de vloer op. Enigszins ingetogen. Wat zou het mooi zijn om direct het publiek in te pakken, het begin in de show is niet helemaal strak in de lijnen maar dat wordt snel gecorrigeerd in de snelle passages met de typische Irene beweginkjes. Muzikaal staat het allemaal behoorlijk, maar toch worden we even afgeleid door de voorbereidende werkzaamheden aan de zijkant van de speelvloer. Gelukkig haalt “De Fanfare of the Comming man” ons weer bij de les. We zien dat de maan is opgekomen in het programma en laat Irene daar nou de eerste stap op zetten, One Small Step. Een mooi gedeelte in hun show, mooi uitgebeeld en mooi gespeeld. Het lijkt er op dat het ODSC voor de korpsen een gezamenlijk thema heeft. De meeste korpsen zijn onderweg ergens naar toe en zo heet dit programma Journy to the Moon. Het blijkt toch dat de eer aan Amerika gegeven wordt, in een slot compilatie van bekende Amerikaanse melodieën. Ere wie ere toekomt. Daarom gaan de complimenten voor de uitvoering naar Irene Ede

2) Het North Frisian Percussion Corps (NFPC) Dokkum, Een groot deel van de spelende leden van het NFPC staan in het front ensamble. De overblijvers zullen met de colour guard invulling moeten geven aan het visuale gedeelte van hun show. Gelukkig begint het zonnetje te schijnen en ziet het er een stuk leuker uit. Met de kleurige vlaggen van de guard kunnen we genieten van mooie accordeon klanken, ondersteund door het front ensamble. Mooi klein maar dan ook weer groots, NFPC weet zeker de aandacht te pakken. Ook in dit programma is iemand de weg kwijt, maar uiteindelijk komen het hoedje en de koffer op de juiste bestemming bij de accordeonist. NFPC heeft een leuk programma met vandaag jammer genoeg een kleine technische uitsmijter.

1) Showband Marum. “Lost & Found” is het thema van Marum dit seizoen. In de hoek van het veld wordt een mooi effect gecreerd met zeepbellen die opstijgen, een mooi begin van hun verhaal. Mooie klanken vanuit Brass en Frontensamble en strak werk van de colourguard. Plots is iedereen de draad kwijt, “Lost”. Mooi uitgebeeld, zowel muzikaal als visueel. Volledig de weg kwijt en hoe mooi klinkt het dan als je weer gevonden wordt. Het programma blijft boeien en Marum is in staat het thema zichtbaar en hoorbaar te maken. Hun show eindigd waar ze begonnen zijn, mooi!. Marum staat vanavond niet op het Koopmansplein, dat heeft te maken met het feit dat ze zodirect onmiddelijk in de bus stappen om deel te nemen aan Taptoe Den Bosch. Hopelijk geniet dat buliek net zo van hun show als wij gedaan hebben.

Middenklasse:

8) DOS Ulrum, Dit is een bijzonder optreden voor de WMC kampioen Stardivision. Het wordt hun laatste optreden tijdens het ODSC, maar ook hun laatste optreden tijdens Taptoes enz ?. De speaker laat ons in het ongewisse. Waarschijnlijk zal DOS zelf, op een later tijdstip uitleggen waarom ze er een punt achter zetten. War & Peace heet hun show en waarschijnlijk strijd DOS hun eigen strijd vanmiddag. Met hopelijk een uitkomst waarin ze kunnen berusten. Direct is duidelijk waarom DOS WMC is geworden, we worden getracteerd op prachtige muzikale klanken van hoog nivo, mooi gespeeld. Verder is DOS strak in beweging en strak in het lijnenwerk. Dan de “Marche Funevre”, het Taptoe signaal, het is net of het vaniddag voor hen zelf gespeeld wordt. Hoe emotioneel moet dit zijn voor de Ulrummers. Wij voelen het tot in onze tenen en missen DOS nu al. Hopelijk is er voor de Dossers nog een toekomst, want als je zo van muziek houdt en maakt, kun je dat niet zomaar naast je neerleggen. Er zal altijd wel een podium voor hun zijn. Veel succes toekomst !!

7) Black & White, zwart/wit uit Sneek. Jong Advendo in hun kenmerkende stijl neemt de speelvloer in bezit. De Colourguard heet niet voor niets Colour Guard want tussen het zwart en wit zie je de uitbundige kleuren opvallen. Alweer een korps wat op reis gaat, maar nu verder weg, opweg naar Mars, “Ticket to Mars. Voor Jing Advendo is “The Sky No Limit” met de muziek van Bruno Mars. De jong Sneekers gaan pittig van start met mooi werjk van de guard met kleurgebruik. Muzikaal staat het stevig waar het slagwerk voor een goed fundament zorgt. Spelen, bewegen en tempo, het blijft de aandacht goed vasthouden. Wat goed opvalt is de haarlengte van de colourguard, volgens ons heeft Sneek nog maar één kapper. Zo is het gehele korps ook bijna op één lengte. Jong Advendo heeft wat ons betreft een Ticket to Mars (Koopmansplein) verdiend.

6) Drumfanfare Laurentius uit Voorschoten. Vandaag hoeft Laurentius geen paraplu’s uit te delen want het publiek zit hoog en droog in de Bonte Wever. Zelf hebben ze ze ook niet nodig op het middenterrein want het is gelukkig droog geworden. Laurentius brengt ons misshcien naar andere tijden, ze komen op met muziek van “Floris” en zijn slot Olndensteyn. Maar na de strakke opmars blijkt dat we niet terug gaan in de tijd. Er wordt ons een Koninklijk programma voorgeschoteld onder de titel “When Prince Become King”. De show start met de geboorte van een prins, Willempie, blijkt in het nummer van de afmars. Mooie arrangementen van Rob Balfoort worden mgedegen uitgevoerd zoals we gewend zijn van Laurentius. “Young persons Guide to The Orchestra” van Benjamin Britten brengt ons verder in de “Royal develpoment”. Een mooi muzikaal boed, visuaeel zou dit misschien nog meer uitgebuit kunnen worden. Al met al een royale “Royal” show van Laurentius. “Overigens ook een Koninklijke naam”

5) Ook Oefening en volharding uit Nuenen gaat net als Dindua op reis. De koffers gaan mee. Ze gaan goed van start en brengen ons naar heel verschillende plekken. Het klinkt allemaal goed en ook de guard werkt perfect mee. Hun enthousiasme wordt via de muzikanten in het front ensamble ook overgebracht naar het publiek. In de reis van O&V zijn we ondertussen op de Champs-Élysées aangekomen. Direct daarna brengt de trein ons verder opweg naar Engeland, wat zou het leuk zijn geweest als we ook iets “typical english” zouden zien en dat geld ook voor de andere streken waar O&V tijdens deze show verbleef. Al met al een leuke journey met een mooi slot waarin we nogmaals meegnomen worden langs de diverse bestemmingen. Fijn dat we mee mochten.

4) Vol enthousiasme komt Noordenveld uit Roden het veld op. Niet terug naar de middeleeuwen maar eigentijds. Hun show heet SoundTracks, een stortvloed aan muzikale fragmenten. Niet alleen een stortvloed aan muziek, ook de regen zet door op het middenterrein. Noordenveld heeft een leuk begin, groots van opzet en goed doorgaan in beweging. Daarmee blijft het programma de aandacht vasthouden. Jammer is dat de Noordenvelder niet altijd de zuiverjheid en balans kan vasthouden, dat doet een beetje afbreuk aan hun overigens mooie programma. Complimenten voor het ondersteunende en aanvullende werk van de cloourguards. Showband Noordenveld heeft zeker een programma met potentie maar er zijn nog momenten waar verdere invulling aan gegeven kan worden, zoals bijvoorbeeld tijdens de slagwerk breaks. Maar, al met al, dit kan zeker wat worden.

3) Con Spirito Joure, Op hun gemakt neemt Con Spirito het veld in, ze trekken zich niets aan van de plassen op het veld. Gewoon lekker rondkijkend, grenzeloos, oneindig, blik in de verte. Hoe ver brengt Con Spirito ons in de oneindigheid. Na een erg lange introductie, voor ons onverstaannbaar gaat Con Spirito los. Met een gevoelig stuk muziek waarin het soms lastig is om alles goed te treffen. Het duurt even voor Con Spirito ons te pakken heeft. Ondertussen gaat de regen ook oneindig door waardoor de omgeving waar het corps de show moet opvoeren niet bijdraagd aan de uitvoering. Dat had op een grasveld ook niet anders geweest. Gelukkig wordt de show in het slot deel meer “Con Spirito” en bracht de guard ook wat kleur.

2) DINDUA Oldekerk, uitgebreid front ensamble en daarachter een gesloten deur. Het begin van hun show. We worden verrast door de guard van DINDUA die met de koffer in de hand op reis gaan. Allemaal erg mooi wat DINDUA doet, mooie muzikale sferen en een show die transparanter is dan voorgaande edities. Ook nu is er weer sprake van een thema show maar doordat we niet de inleidende tekst van de spoeeaker hebben gehoord genieten we van wat we zien en horen. We merken dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het fornt ensamble. Halverwege de show gaat de deur opnieuw open en op nummer negen huist schijnbaar ook een traditionele trommelaar. Leuk breakpoint naar het tweede deel van het programma. Wat vermeld moet worden is het gedegen werk van de colourguard. Aan het eind van de show denken we dat het thema te maken heeft met reizen, leten we het maar een Journey noemen.

1) Letterlijk gaat DAP Apeldoorn nat vandaag, en volgens buienradar lijkt het er op dat dat ook voor de overige deelnemers gaat gelden. Het publiek zit droog, de regen wordt uitgestort op het niet overdekte gedeelte van de Bonte Wever, precies daar waar de korpsen hun show moeten presenteren. Uitglijden zal wel meevallen want er is geen ijs meer te bekennen in de voormalige IJshal. DAP kwam jaren met veel muzikanten het veld op maar dat is nu anders, de groep is behoorlijk uitgedund. Maar minder muzikanten hoeft niet af te doen aan de kwaliteit. Vandaag is DAP het eerste korps wat gebruikt maakt van samples, gitaar en Clicktracks. Your Song heet hun show en is een eerbetoon aan popsterren en hun hits van jeren terug. Zo probeert DAP dit weer tot leven te brengen en mee te liften op de successen van welleer. Een leuk concept waarbij je niet alleen de hits hoort van toen, maar ook de artiesten met schermen duidelijk in beeld zijn, Een leuke show waarbij DAP figuurlijk zeker niet nat is gegaan.

JeugdKlasse:
1) 86.5 Jong van Limburg Stirum Wezep
2) 82.7 2e Jong DAP Apeldoorn
3) 82.5 SWJK Marum / Opende
4) 77.5 Jeugdband Hosanna Harlingen
5) 77.1 Jong Con Spirito Joure

BasisKlasse:
1) 90.3 Jachthoornkorps Urk
2) 85.5 VIOS Mijdrecht
3) 83.4 Avanti Groningen
4) 82.2 Excelsior Groningen
5) 81.9 Mercurius Assen
6) 78.6 Hollandia Bolsward
7) 78.2 7e Showband Oerterp

7) Show- & marchingband VIOS Mijdrecht. Helaas kunnen we de speaker niet verstaan maar zo te horen zit er een heel verhaal in de show van VIOS. Eens kijken of we dat kunnen ontdekken. De vervreemde muziek van Mike Oldfield, Tubular Bells bouwt zeker een spanning op, maar waar naar toe, hopelijk wordt ons dat duidelijk. De show wordt vanuit onze positie gezien, ongevraagd opgeluisterd door een licht show van een fotograverende scootmobiel, zijn rempedaal is vast geinspireerd door de mooie dans van “de lady in Red”. Mooi om te zien en goed uitgevoerd. Tot nu toe een leuke show, veel afwisseling zowel muzikaal als in beweging. Ondertussen zijn we in New York beland en komen daarna langs allerlei qwegen bij het eind van de show van VIOS. Met een tweede dans van de danseres is het afgelopen. Het verhaal is er vast geweest en zal ook een goed einde hebben gekregen. Wij zijn daar zeker van na deze overtuigende show. (Reactie via VOIS Twitter: “CSI: The lost girl” en toont zoektocht naar het verdwenen meisje).

6) Excelsior Groningen. Een leuk begin van hun show met daarin centraal het drumstel. Het pakt je direct, zowel muzikaal als om naar te kijken. Excelsior durft vrij te werken en om zo weer tot een geheel andere sfeer te komen. Hopelijk kunnen ze dit vasthouden in de rest van hun programma. opeens hoor en zie je Joe Cocker voorbij komen, en zo gaan we door van de ene sfeer naar de andere, dat blijft de aandacht vasthouden. Excelsior vond een prima oplossing, als je maar één snare en één basedrum in het veld hebt, dan kan de drummajor dit verder prima invullen op een drumstel. Goed bedacht, een leuke show van de Groningers.

5) Showband Hollandia uit Bolsward ziet er in hun outfit niet alleen heel netjes uit, ze spelen ook heel netjes en die lijn zetten ze ook door in hun bewerkingen en de opzet van hun show. Tussentijds wordt er een gelegenheids coloourguard geformeerd, maar meer frivoliteit wordt ons niet gegund. Keurig, netjes werkend, spelend dat is mooi. Maar het kan ook te netjes zijn waardoor het minder gaat boeien. Misschien kan dit een uitdaging zijn voor Hollandia.,

4) Jachthoornkorps Urk. Geen Engelse stijl maar in het uniform van de Limburgse Jagers maar dan wel met rok en broek. Urk houdt al jarenlang de traditie van de jachthoornkoprsen in stand. Een van de weinigen in Nederland. Jachthoorn bespelen is moeilijk, zuiverheid is iets waar je dondersgoed rekening mee moet houden, en Urk is een korps dat daar zekler goed mee om kan gaan. De Urkers leveren gedegen werk, ze nemen met een behoorlijk tempo en in een goede marcheerlstijl de speelvloer in bezit. Het klinkt goed, is strak, goed uitgericht en in een stijl die goed past bij de militaire look van de gardejagers. En dan zomaar opeens, zang en dans. De dames hebben er zin in, en wat zou het mooi geweest zijn als de degelijke rok opeens ook zwierig kon zijn. Met hun favoriete fruit, de bananen, werken ze toe naar het einde van de show. Mooi dat dit nog bestaat en de traditie van de jachthoornkoprsen levend word gehouden.

3) Ook het gehelmde Avanti uit Groningen komt in een typische Engelse stijl de vloer op. Leuke muziek en ook goed klinkend in de start. Happy speelt Avanti, zou mooi zijn dat het plezier ook in de bewerkingen er vanaf zouden spatten. Laat je hierin niet hinderen door je stijl. Al met al een show die blijft boeien, muzikaal en in bewerking niet statisch. Maar ook een show waarin volgens ons gemakkelijk nog wat spectakel gemaakt kan worden waarin het nog meer respect kan afdwingen.

2) De eerste platte pet van vandaag, een marchingband, Mercusius Assen, een thuiswedstrijd.In een mooie engelse stijl komen ze met een degelijke mars de Bonte Wever binnen. Mercuruis doet deze stijl geen geweld aan. Het is de stijl die hun goed ligt en waarmee ze tijdens parades en Taptoes goed uit de voeten kunnen, en dan maakt het niet uit dat het ook onregelmatige maatsoorten zijn. Een leuk optreden optreden in hun eigen plaats Assen.

1) In de BasisKlasse gaan de Ureterpers van start, Showband Ureterp. Ze starten in een behoorlijk tempo, jammer dat we dat in beweging weinig terug zien. Het is even behoorlijk gaan waaien in de Bonte Wever onder de overkapping. Daar merk je hier niet zo veel van maar de fluiten, saxen en de colourguard hebben hier wellicht behoorlijk last van. Er wordt leuke muziek gespeeld, afwisselend, laten zien wat je speelt daar kan Showband Ureterp nog zeker een stap in maken.

#) Jong DAP was het laatste korps in de JeugdKlasse. Een klasse waarin we leuke optredens hebben gezien bij alle deelnemers. De jeugdkorpsen werken voor een groot deel toe naar de stijl van hun grote korps. Maar wat zou het leuk zijn als we bij deze nieuwkomers in het showwereldje ook totaal nieuwe ideeen konden ontdekken. Deze korpsen zijn de toekomst van onze mooie hobby. De jeugd heeft zeker lef. Dus instructeurs, dirigenten, choreografen, PAK die Kans !!

5) De jeugd van de Apeldoornse Pijpers (DAP) zijn al lang geen pijperkorps meer. De naam “DAB” zou hen zeker niet misstaan. De Apeldoornse Blazers, want blazen kunnen ze zeker. Ook de slagwerkers doen goed mee natuurlijk en storten zich enthousiast in een solostuk waar ook een paar olievaten een rol spelen. Na dit spectakel werkt Jong DAP naar het slot van de show waarbij ze nog een keer het publiek proberen mee te nemen. Dat werd zeker gedaan tot het eind van hun show.

4) Het Samenwerkingsproject tussen Showband Marum en Bicycleband OPende bestaat al een aantal jaren met als resultaat de Jeugdband SWJK Marum / Opende. Een mooie opmars en een fris en bewegelijk begin van hun show. Ze hebben zelfs de “GongDrums” waar Showband Marum jaren terug furore mee maakte uit de kast gehaald en opgepoetst. Een leuke aanvulling op hun programma. Ook de SWJK is leuk om naar te kijken en te luisterenen ze zijn niet bang om risico’s te nemen. Dat valt hen te prijzen. Een mooi optreden met muzikale aardigheden.

3) Keurig komt de Jeugd van de van Limburg Stirum Band de Bonte Wever binnen gemarcheerd. Mooi om al die gelijkheid te zien, de eerste indruk is dan gelijk gewekt. Twee Drummajors om het korps in het gareel te houden. Een levige compilatie met bekende melodien wordt met veel bravour op de asvaltmat gelegd. Het geheel klinkt goed, overtuigd en ziet er erg netjes uit. Leuk om naar te kijken en te luisteren!.

2) Het zonnetje schijnt voor de Jeugdband van Hosanna uit Harlingen. Pokerface was het nummer waar ze de Bonte Wever mee binnenkwamen, maar nemen ze een gok?. Er wordt stevig doorgewerkt door de jeugd uit Harlingen, leuke, moderne melodien maar in de show worden verder niet al te veel risico’s genomen. Er kan met deze jonge en enthousiaste groep Harlingers vast wel een gokje genomen worden met een “Pokerface”, het zou mooi zijn, het zit er in!.

1) We beginnen zoals altijd met de JeugdKlasse. Daar zijn dit jaar vijf inschrivingen wat het leuk en spannend onderling maakt. Als eerste deelnemers van het ODSC 2015 is Jong Con Spirito uit Joure. Twee trompettisten die acht colourguard, zeven percussie en een marchingbell op sleeptouw nemen, grote klasse!. Het zou leuk zijn dat een grotere brass deze leuke club zou kunnen trekken, dat verdienen deze blazers ook, respect hoe ze hun eigen showtje neerzetten. Een leuk begin van deze ongetwijfeld, lange en leuke dag.