Het muziekspektakel Grutsk is een van de zes genomineerden voor de Friese Anjer. Dat is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor een organisatie, persoon of vereniging die zich heeft ingezet voor de Friese cultuur. Tijdens Grutsk gaven op 30 juni precies 2018 muzikanten van Friese showkorpsen, brassbands, koren en fanfares de amateurkunst een imagoboost met optredens door de hele binnenstad. Het gratis festival trok meer dan 20.000 bezoekers.

Zo’n zestig Friese verenigingen deden vrijwel belangeloos mee aan Grutsk. Er waren optredens van harmonieën, brassbands, dansensembles, koren en fanfares op het hoofdpodium van CityProms op het Wilhelminaplein en pop-up podia in het centrum, terwijl duizenden bezoekers genoten van optredens van showkorpsen op het Oldehoofsterkerkhof. Populair waren ook de drumbattles en de streetparades. Grutsk werd afgesloten met een groot slotspektakel, waarin de amateurmusici in cross-overs de krachten bundelden met artiesten als Iris Kroes, Elske DeWall en strijkensemble Fuse.

Het festival heeft veel indruk gemaakt op de bezoekers en die reageerden massaal op een oproep van de organisatie van Culturele Hoofdstad om aan te geven welke organisatie of evenement een nominatie verdiende. Afgelopen week werd de organisatie verrast door het cultuurfonds met de nominatie. ,,Daar zijn we natuurlijk enorm grutsk, of trots, op”, zegt Johan Meesters als voorzitter van de Friese muziekbond OMF. ,,We kijken ook terug op een fantastische dag. De 2018 muzikanten hebben van Grutsk een succes gemaakt en deze nominatie is dan ook voor iedereen.”

De OMF organiseerde en produceerde Grutsk onder andere in samenwerking met de stichting Proud Event, bekend van het totaaltheaterspektakel Proud on Stage. ,,We wilden met Grutsk de amateurkunst een imagoboost geven”, legt productieleider Piet van Houten namens Proud Event uit. ,,Duizenden mensen zijn in aanraking gekomen met amateurmuziek, al dan niet in samenwerking met artiesten die hun roots ook in de amateurmuziek hebben liggen. De (vak)media waren lovend over onze opzet.”

De OMF en Proud Event hebben afgesproken om te kijken of Grutsk in de toekomst vaker kan worden georganiseerd. ,,Iedereen heeft het over de legacy van Culturele Hoofdstad. Wij staan te trappelen om Grutsk levend te houden, ook na 2018. En net zoals bij de eerste editie is voor ons de Mienskip enorm belangrijk. Al die 2018 amateurmuzikanten zijn namelijk een prachtige afspiegeling van onze Friese cultuur en maatschappij”, zegt Johan Meesters.

Grutsk is het enige standalone evenement uit de hoofdstad zelf dat is genomineerd voor de Anjer. Ook Anna Tilroe (11Fountains), At the Watergate in Sneek, de Grootste Gehaakte Deken, Hilda Snippe (toegankelijk maken van culturele evenementen voor mensen met een beperking) en Myn Skip uit Earnawald zijn genomineerd. Op 7 december wordt op het Provinciehuis in Leeuwarden bekend gemaakt wie er met de Friese Anjer vandoor gaat.

Meer foto’s bekijken ?, klik hier