De mars- en showsector praat al jaren over de neerwaartse spiraal in het concoursbezoek en het wegblijven van publiek. Zeg nou zelf, in een ongezellige TL over-verlichte sporthal krampachtig je dingetje afwerken, wat is daar nu aan…  Om de trend te kunnen doorbreken heeft de doelgroep SMP hier een aantal gesprekken over gevoerd en informatie uit het werkveld gehaald. In Januari werd de conclusie getrokken; Het concourssysteem is echt aan vernieuwing toe. Een ad hoc commissie bestaande uit René Leckie, Ed Oosterom en Roel van Raaij kwamen met een compleet nieuwe visie op de Mars en de Marswedstrijd. Deze Visie betekent een enorme draai in hoe er gedacht wordt over de mars en ook over de marswedstrijd waarbij ook show zal volgen.

Tijdens de informatiesessies op het KNMO congres komt bijvoorbeeld ter sprake dat het afgelopen is met de vele secties en divisies. Hoe dat wordt ingericht, en hoe de jury een nieuw scoresysteem gaat hanteren hoor je in de sessies. Uiteraard kun je daar ook met vragen terecht. Een Marsconcours in een sporthal is ook verleden tijd, we gaan weer lekker naar buiten, de ruimte in met wat nieuwe regels en een deel vrij parcours. Hoe, Waarom?, kom naar Eemnes!

Naast regels en vrijheid wordt er eindelijk gedacht aan educatie. Je ziet dat steeds vaker bij andere wedstrijden. Bijvoorbeeld, in de ochtend een eerste wedstrijd-ronde, in de middag een ‘verbeter-programma’, clinics gericht op de deelnemer(s), in de avond gevolgd door een finale wedstrijd. Je haalt dan veel meer rendement uit een deelname aan een wedstrijd. Er komt een extra jeugdklasse voor de jongste jeugd, de kids. Laagdrempelig bekend raken met wedstrijden, spanning, plezier, educatie en presteren.

Dringende Tips: Kom NIET alléén als vertegenwoordiger van een orkest of orkesten. Zorg dat je met meer mensen bent om meer sessies bij te kunnen wonen. De meesten zijn meer dan één keer, maar uiteraard zijn er meerdere tegelijk. Er zijn veel meer- en uiteenlopende onderwerpen. Geïnteresseerd in de concourssessies?, volg de eerste (Visie & Reglement) als eerst. Daar worden veel achtergronden en beweegredenen duidelijk. 

** Drie sessies **

Op het KNMO Congres zal deze Commissie zelf drie sessies houden:

1. Visie & Reglement: Marswedstrijd en reglementen o.l.v. Roel van Raaij
2. Mars- Music o.l.v. René Leckie
3. Mars- Visual o.l.v. Ed Oosterom

In de sessie over de Visie word je meegenomen in de denkwereld van de commissie en hun zoektocht naar oplossingen voor het dalende concoursbezoek. Je maakt kennis met hun ideeën en uitgangspunten. Dit is belangrijk om te snappen want dan pas kun je begrijpen waarom het reglement is zoals zij is en waarom beoordeling door juryleden gaat wijzigen. Deze sessie is van belang voor kaderleden, bestuursleden en leden van wedstrijdorganisaties. Door deze nieuwe visie gaat er behoorlijk wat veranderen aan de eisen ten aanzien van het concours.

In de sessie Mars-Music zal René Leckie jullie meenemen de diepte in op het onderdeel Music van het nieuwe Reglement Mars. Hij zal ingaan op de specifieke onderdelen die beoordeeld zullen worden want er gaat echt wel wat veranderen. We gaan naar meerdere muziekjuryleden die verschillende zaken zullen beoordelen maar ook vanaf verschillende posities. Er komen twee cijfers in plaats van 1 maar ook wordt er een volledig nieuwe tolerantie gehanteerd. Deze sessie is natuurlijk een must voor alle muzikaal leiders van de Marskorpsen in Nederland. Gaat u (nog) niet op concours? Wellicht is dit verhaal de reden om wel te gaan vanaf volgend jaar.

Ed Oosterom neemt de sessie Mars-Visual voor zijn rekening. In deze sessie wordt het tweede onderdeel uitgediept van het nieuwe marsreglement. Hij neemt u mee door de criteria die gaan gelden vanaf 2019. Waar gaan de juryleden vanaf 2019 op letten. Wat wordt er gestimuleerd? Waarnaar is de jury op zoek? Ook op het onderdeel Visual zal er een trendbreuk te merken zijn. Ook hier twee cijfers op het juryrapport die u als kader waardeert maar ook uw leden. Er zijn nauwelijks nog verplichte figuren maar daartegenover verwacht de jury wel wat te zien. Wat dat is? Als exercitie instructeur en muzikaal leider moet u deze sessie bijwonen om te begrijpen wat er gaat veranderen ook al doet uw vereniging (nog) niet mee aan de huidige marsconcoursen.

Het is duidelijk dat het huidige marsconcours helemaal op zijn kop gaat. Het gaat nog steeds om goed muziek maken en goed exerceren maar wel wordt er een iets andere manier naar gekeken dan in het verleden. De ad hoc commissie vindt het belangrijk dat er een ontwikkeling gaat plaatsvinden binnen de marssector zodat deze een mooie en gezonde toekomst heeft. In diverse sessies voorafgaand het congres zijn er al wat gesprekken geweest met diverse muzikaal leiders en exercitie-instructeurs van korpsen die de afgelopen jaren op concours zijn gegaan en de reactie was zeer positief…ook hier komt naar voren dat het tijd is om te veranderen en deze verandering wordt gezien als een grote kans om de marssector verder te brengen.

Mis het niet, het KNMO congres met oa drie sessies over de Marssector: Visie & Reglement, Mars-Music en Mars-Visual.

KLIK, KLIK, MELD JE HIER DIRECT AAN