Home 20 jaar The Band of Liberation

  20 jaar The Band of Liberation

  105
  0
  Kaart niet beschikbaar

  Datum/Tijd
  Date(s) - 28/03/2020
  20:00 - 23:00

  Locatie
  ECC Holiday Inn Leiden

  Categorieën


  Datum evenement: zaterdag 28 maart 2020

  Locatie: ECC Leiden (onderdeel van Holiday Inn Leiden) aan de Haagse Schouwweg 10 te Leiden.

  Military History Day – Nederland 75 jaar vrij

  In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Nederland besteedt uitgebreid aandacht aan 75 jaar vrijheid. Het gaat hierbij om herdenken, vieren en koesteren. Wij willen met o.a. het “Thema Nederland 75 jaar vrij” een bijdrage leveren aan 75 jaar vrijheid met het organiseren van een “Military History Day” in Leiden.

  20 jaar “De Band of Liberation”

  Het ontstaan van de Band of Liberation
  Het jaar 2000 was het jaar waarin Nederland 55 jaar vrijheid vierde. 55 jaar sinds de geallieerden tegen een grote prijs de Duitsers het land uit joegen. 55 jaar sinds in hotel De Wereld in Wageningen de capitulatie van Duitsland werd ondertekend en daarmee de vrede voor Europa begon. De Tweede Wereldoorlog en een zware tijd van bezetting was voorbij. In het jaar 2000 werd in Nederland 55 jaar bevrijding gevierd. Dit was voor het stichtingsbestuur van de Internationale Rijntaptoe de reden om de Rijntaptoe een thema mee te geven. Marchingband Management werd benaderd om speciaal voor deze gelegenheid en voor het programma onderdeel Bevrijding een bijzondere band op te richten. Deze band zou gestoken zijn in geallieerde uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en moest muziek spelen uit diezelfde periode. 35 speciaal geselecteerde en ervaren muzikanten werden benaderd. Een groot aantal van hen waren oud militairen welke ervaring hadden met traditionele militaire marsmuziek. Deze ervaring hadden zij opgedaan in diverse militaire fanfares en tamboerkorpsen. Muziek werd bijeen gezocht en authentieke Canadese battledresses werden gevonden. Aldus ontstond de Band of Liberation Army Band.

  Band of Liberation – vandaag de dag
  De bedoeling was dat de Band of Liberation een eenmalig optreden zou verzorgen tijdens de Internationale Rijntaptoe, editie 2000, in het kader van de bevrijding. Echter door het grote succes van het optreden bij het grote publiek en de sfeer tijdens de repetities, die menig oud-militair terug doet denken aan de eigen al dan niet muzikaal ingevulde diensttijd, zorgde ervoor dat er stemmen opgingen om de Band of Liberation een volwaardig bestaan te geven. Het repertoire is inmiddels flink uitgebreid en bestaat niet alleen uit oude marsmuziek. Ook nummers van Glenn Miller, Vera Lynn en vele prachtige koralen worden door de band ten gehore gebracht, uiteraard alles in de stijl van de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels zijn diverse veteranenorganisaties op de hoogte van de Band en is zij een graag geziene gast op de diverse evenementen voor veteranen. Vele veteranen uit binnen- en buitenland hebben de Band of Liberation in hun hart gesloten. Een opmerking van een veteraan die tijdens het defilé op 5 mei enige jaren geleden voor de Band in de houding sprong, blijft vers in het geheugen van de deelnemers hangen: “Alle bands hier zijn leuk, maar jullie dragen onze uniformen en spelen onze muziek. Jullie zijn ons!” Een groter compliment is niet denkbaar. Zo heeft de Band of Liberation haar sporen ruimschoots verdiend en is een bekend gezicht geworden tijdens het bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei, waarbij door veteranen elk jaar opnieuw speciaal om de Band of Liberation wordt gevraagd. Vele andere grote en kleine bevrijdingsevenementen, herdenkingen en parades zijn opgeluisterd door de Band of Liberation. Zoals de enorme parade in West Brabant in oktober 2004, waaraan naast de Band of Liberation ook vele Amerikaanse veteranen van de 101st Infantry Division “Timberwolf” en 250 militaire voertuigen van Keep Them Rolling deelnamen. De Band verzorgt verder vele optredens in binnen- en buitenland: o.a. jaarlijkse D-day Normandië, Liberty Tour, deelname aan nationale en internationale taptoes, International Military Christmas Tattoo in het Holiday Inn-complex te Leiden in december. Ook bij Leidse aangelegenheden is de band een graag gezien en gehoord orkest met optredens o.a. tijdens Koningsdag, herdenking 4 mei, taptoe 2 oktober, Leidens ontzet op 3 oktober.

  Programma zaterdag 28 maart 2020
  De jubileumactiviteiten zullen groots worden opgezet met ondermeer een militaria markt, static show van een aantal historische militaire voertuigen en een concert uitgevoerd door de Band of Liberation. De verwachting is dat ook vele veteranen en militairen aanwezig zullen zijn. Het programma wordt gepresenteerd voor een breed publiek, voor man/vrouw, jong/oud.

  Militaria markt
  Er is van 12.00 tot 18.00 uur een Militaria markt in en rond Holiday Inn Leiden. Er zijn diverse kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn.

  Voertuigen
  Er is van 12.00 tot 18.00 uur een Static show met militaire historische voertuigen nabij Holiday Inn Leiden.

  Groots Jubileum concert op 28 maart 2020
  Tijd: 20.00 – 23.00 uur.
  Ter afsluiting is er ‘s-avonds een spectaculaire Sentimental Evening met een concert van de Band of Liberation met als speciale gasten Singers Emma Brown en Rebecca Robinson.
  Het avondprogramma beloofd een spektakel te worden met veel passie voor muziek met verrassende en veelzijdige elementen.

  Organisatie
  Marchingband Management zal in samenwerking met de Stichting Liberation Music Foundation de festiviteiten organiseren.

  Missie Stichting Liberation Music Foundation (LMF)
  De stichting LMF heeft de volgende missie: “het mogelijk maken om de Band of Liberation & Pipes te ondersteunen bij het deelnemen aan muziek projecten, zowel nationaal als internationaal”.

  Tickets Jubileum Concert bestellen
  Dit kan via de website: www.marchingbandmanagement.nl

  Prijzen tickets
  De prijs van een ticket bedraagt € 15,- p.p.*
  * dit is inclusief koffie/thee/drankje en vrij parkeren.
  Na betaling ontvangt u de ticket(s) in uw mailbox.

  VVV Leiden
  Tickets voor het Jubileum Concert zijn ook te verkrijgen bij het VVV aan de Stationsweg 26 te Leiden.

  Voor aanvang van het Jubileum Concert zijn kaarten verkrijgbaar bij de kassa.