Home Opinie Drumfanfare ingeruild voor springkussen

Drumfanfare ingeruild voor springkussen

1412
0

We zien het al jaren gebeuren en spreken er regelmatig over, de terugloop van leden bij muziekverenigingen. Ook het verdwijnen van taptoes en lokale muziekevenementen waar de grotere en misschien nog wel belangrijker, de kleinere muziekverenigingen zich kunnen profileren is een terugkerend thema.

Soms is het omdat er een tekort is aan vrijwilligers om evenementen te organiseren of door steeds veranderende regelgeving en veiligheidsmaatregelen. Maar vaker is het toch omdat er door het dichtdraaien van de geldkraan, om wat voor reden dan ook, niet voldoende budget is. En door een beperkt budget moeten er dan keuzes worden gemaakt. Niet altijd de meest voor de hand liggende keuze.

Recent is er zo een keuze gemaakt door een plaatselijke oranjevereniging, “Oranje Comité Leimuiden”, in de Zuid-hollandse gemeente Kaag en Braassem. Dit comité heeft in al haar wijsheid besloten om de plaatselijk drumfanfare niet meer op Koningsdag in te zetten om de ochtend muzikaal te omlijsten. Het leek ze beter om het geld, dat anders naar de muziekvereniging gaat, in te zetten om een springkussen te huren.

Na 42 jaar klinkt er geen muziek meer in de straten van Leimuiden, is de aubade niet meer begeleid door de muzikanten van Drumfanfare Mavileo maar komt de muziek uit een doosje.

En waarom?
De Leimuidense muziekvereniging is niet meer van deze tijd vinden de leden van het oranje Comité! Het comité vindt de muziekvereniging ouderwets en denkt dan de Leimuidenaren daarom de muziekvereniging niet zullen missen op Koningsdag. Een simpele- en kortzichtige beslissing met een heel aantal directe en indirecte gevolgen. Want behalve dat de vereniging nu een optreden en dus inkomsten mist, kunnen de muzikanten niet in hun eigen dorp, voor eigen publiek optreden. Wat is er nu leuker dan voor eigen publiek op te treden?

Hierdoor missen ze ook direct een kans om zichzelf te laten zien en wellicht jong en oud enthousiast te krijgen om, misschien een instrument te gaan bespelen of op een andere manier de vereniging te steunen. Maar misschien nog veel belangrijker, er wordt op koningsdag geen muziek meer gemaakt in Leimuiden, in ieder geval niet door een lopende muziekvereniging, niet door Drumfanfare Mavileo.

Wij hopen dat er een hoop herrie wordt gemaakt over deze beslissing in Leimuiden. Net als bijvoorbeeld in Assen, daar is door inmenging van de gemeenschap en een paar enthousiaste vrijwilligers de Oranjetaptoe weer terug op de kaart.

Leimuiden, maak herrie en ga in protest! Want zeg nou zelf…een springkussen in plaats van muziek, hoe triest is dat!