Home Evenementen Taptoe De allerlaatste Taptoe Leeuwarden

De allerlaatste Taptoe Leeuwarden

493
0

De bekendste taptoe van het hoge Noorden, Taptoe Leeuwarden, die door Stichting Taptoe Leeuwarden wordt georganiseerd viert zijn 40ste editie. En in het jaar dat ze de veertigste editie neerzetten in het WTC te Leeuwarden, sluiten ze het boek dat 40 keer taptoe Leeuwarden beschrijft af en begint men met het schrijven van een heel nieuw deel. Wat het nieuwe deel gaat beschrijven weet alleen het creatieve team in detail, maar dat het een hele nieuwe kijk heeft op het begrip van een muzikaal evenement als de taptoe is nu al wel duidelijk.
Wat het gaat worden, daar moeten we nog even een jaar op wachten…nu eerst de 40ste Taptoe Leeuwarden!

Traditiegetrouw is er ’s middags eerst een rondgang door de Leeuwarder binnenstad en mede door het heerlijke weer stond het goed vol langs de route die de muzikanten moeten lopen. Was het in de voorgaande jaren nodig om de laatste mensen over de streep te trekken om een kaartje te kopen voor het avondprogramma, deze editie waren er op de dag zelf tijdens de streetparade nog maar een tiental kaarten te krijgen, oftewel, als je op dat moment nog geen kaarten had, helaas! De toegestroomde mensen langs de route zagen (en hoorden) een mooie stoet aan muziek aan zich voorbij trekken, Jong Pasveer en het Pasveerkorps zelf, de Graham Lowlanders, DOS Ulrum, het Kamper Trompetterkorps, Oranje Minnertsga, Showband Takostu, Advendo Sneek, inclusief Jong Advendo, CMH Menaldum en de Rijnmondband uit Schiedam.

Om even voor zessen start het voorprogramma, de slagwerkgroep van CMV Wilhelmina Bedum en de Menaemer Feintsjes warmen het publiek al vast op. Om half acht wordt het donker en start het hoofdprogramma, Folkert Hans Tolsma komt het veld oplopen terwijl de voice-over door de hal klinkt. Hij loopt naar het midden van het taptoeveld, zet zijn koffer neer en begint zijn instrument in elkaar te zetten. Hij zet in en de eerste klanken van het trompetthema van “Il Silenzio” vult de ruimte. Terwijl hij speelt komt op de achtergrond de Bazuin Oenkerk oplopen en samen openen ze de 40ste editie van Taptoe Leeuwarden!

Na deze prachtige opening mag het Kamper Trompetterkorps met hun show “From both sides now” de eerste show op het taptoeveld neerzetten. De Kampenaren hebben een geweldig jaar achter de rug, door o.a. kampioen te worden op het ODSC, en een geweldige show neer te zetten op het WMC Kerkrade wat ze ruim 89 punten opleverde. En nu in Leeuwarden die voor het eerst een heel groot scherm op de achterwand van het terrein hebben staan. En deze video-wall kwam geweldig uit de verf samen met wat KTK op het veld bracht. Een hele nieuwe dimensie aan het programma, wat ik niet zo vond spetteren als op het WMC, maar door de visuele ondersteuning op het scherm wel veel meer diepgang kreeg. Het zag er prachtig uit, het klonk goed, wat een geweldige sfeer zette KTK neer en wat een fijne opening van deze avond!

Dan wordt de “wildcard” van de avond ingezet! DOS Ulrum verbaasde een groot deel van muzikaal Nederland door voor het eerst deel te nemen aan het WMC, daar te vlammen en in de First Division de kampioenstitel mee naar huis te nemen. En de “Sportshow” die ze daar brachten kregen we in Leeuwarden afgelopen zaterdag ook te zien. Na de opkomst is er het rekken en strekken en loopt men naar hun plaatsen toe, speaker Johan van der Wal “lost” het startschot (hij was alleen het kruit vergeten dus een klikje moest volstaan) en de Groningers gaan los! Het blijft een leuke show om naar te kijken en te luisteren, al is de eerste trompettist niet erg scherp vanavond, want de ene kicks volgt op de andere gemiste noot. Maar goed, de muzikanten van DOS weten het publiek snel op de banken te krijgen en ook de beelden op de achtergrond zijn een leuke aanvulling aan de sportshow. De ene na de andere bekende sport-tune volgt en voordat je weet zijn we aan het einde van de show…en een stevig applaus volgt. En dat is zeker verdient, ik heb weer genoten van hun show net als de andere 4000 bezoekers.

Voordat het publiek bijgekomen is van de ene show komt Advendo Sneek het veld opstappen voor hun show “Changes”. En met de ideeën waar taptoe Leeuwarden mee speelt is geen enkele show zo toepasselijk vanavond als deze van Advendo. Van Hotel California naar Shocking Blue’s Venus, het typische Advendo slagwerk en de supersnelle transities. Headbangen en dan een “crowd-surf” van slagwerker Rik Hoogstra. En die crowd-surf is extra gaaf omdat hij (net als nog ruim 20 andere Advendo-ers) vanavond zijn laatste keer “Changes” speelt.
Trommels worden Djembes en dan naar Robbie Williams “Angels”, op de achtergrond twee hele grote vleugels om het muzikale deel te ondersteunen. Hij is wel erg sinister die engel… “Hey Jude” klinkt over de tribune, handgebaren van de muzikanten en de hele zaal doet mee. Prachtig moment! En dan gaat het Advendo sausje eroverheen en een swingende versie krijgt de handjes op elkaar. Tot slot weer terug naar een meer originele versie en ze sluiten af met een staande ovatie.

De eerste pauze! En de Menaemer Feintsjes houden de sfeer hoog!

Na de pauze krijgen we een “regioproject” waar de taptoe mee probeert uit te leggen hoe deelnemers van de taptoe in de jaren veranderen. Van heel traditioneel naar waar Taptoe Leeuwarden graag heen wil. Een totaal plaatje met zang, dans en muziek. De Graham Lowlanders, startten dit deel, CMH Menaldum en Oranje Minnertsga nemen het stokje over met hun majorettes en vervolgens komt Showband Takostu door de deuren op. Mooi dat Takostu in dit deel mee doet als je je bedenkt hoe zij vanuit de Stiense muziekvereniging Studio ontstaan zijn en nu zo succesvol doorgegroeid zijn. Ze brengen een deel uit hun marsparade waarmee ze op het afgelopen WMC nog derde werden. Als sluitstuk van dit deel komt de Jeugd Dans Opleiding Fryslân oplopen en samen met de Bazuin Oenkerk en Iris Kroes laten ze zien hoe drie disciplines samen komen. Heel mooi uitgewerkt en een leuk onderdeel van de taptoe-avond.

De Schiedamse Rijnmondband komt het veld op voor hun show “Break-out!”. Wederom een show met een heel verhaal en ik ben benieuwd of het publiek meekrijgt van de RMB probeert te vertellen. Het eerste deel met “O Fortuna” staat als een huis, de choreo mag nog wel iets strakker, maar ze brengen goed over dat in de toekomst we allemaal in dezelfde pas zullen gaan lopen. Dan muziek van Pink Floyd & John Williams en loeiende sirenes. Spanning tijdens een ontsnappingspoging, erg mooi gespeeld en dan muziek uit de symfonie van de Nieuwe Wereld van Dvorak. Er breken mensen uit, de blijheid en euforie is te oren maar ook hoe “het systeem” zich herpakt en terug vecht. Dan het gevecht met metalen stokken, die duurt iets te lang naar mijn mening, maar dat vergeet je snel als het laatste deel start met muziek van Earth, Wind & Fire en Aretha Franklin. Een lange lijn eindigt de show met een handgebaar naar de hemel, een eerbetoon aan een onlangs overleden lid van de RMB. Niet de sterkste performance maar een erg goede show van de Schiedammers, een stevig applaus is dan ook verdient!

“And now for something completely different” schiet door mijn hoofd. De Internationale Trommel-, Toeter en Sjoklup Lutkewierum staat voor ons klaar. Tenminste, dat denken we, met een beetje valse start gaan de deuren weer dicht, is er wat discussie en dan toch komt het zootje ongeregeld uit Lutkewierum het veld op. Wat is hier over te zeggen…niet heel veel behalve dan dat de zaal zich kapot heeft gelachen. Een geniaal stukje entertainment met een dikke knipoog naar het muziekwereldje waarin we ons begeven, soms erg goed muziek (soms ook niet wat natuurlijk op de lachspieren werkte), een knipoog naar de Haka, en een super grappig “Streensjers in se neit” waar het grote scherm weer erg goed van pas kwam. Ik kan het eigenlijk niet beschrijven en er moet maar even ge-googled worden. Er staat een video op Vimeo.com van Stef Hurkens en die heeft het mooi vast gelegd!

Voordat ze van het veld verdwijnen worden ze nog even teruggehaald, want er staat hen nog een verrassing te wachten. Cor Vosseberg reikt de heren namens Korpsmuziek.nl hun welverdiende vaandel uit die zij in het vierde weekend van het WMC hadden gewonnen! Een emotioneel moment tijdens Taptoe Leeuwarden.

De dorstige onder ons konden de dorst lessen in de tweede pauze van de avond. En terwijl dat werd gedaan waren de mannen van de Menaemer Feintsjes weer op het veld om de boel muzikaal aan te kleden!

Het laatste deel van de taptoe, de thuisclub mocht hem startten. Het Pasveerkorps nam ons mee naar het museum! Naar het Fries museum om precies te zijn. De show wordt begeleid met foto’s van Pasveerleden die voor, in en achter het Fries museum zijn geportreteerd. Het geheel omlijst met muziek uit Mussorgsky’s “Pictures at an Exhibition”. Met o.a. “The Marketplace of Limoges, Ballet of the Unhatched Chicks, Tuileries, Baba Yaga en The Great Gates of Kiev” leiden ze ons rond en nemen ons mee langs al het moois dat het museum kan bieden. Cirkels, lijnen, diagonalen, omlijstingen en emoties, Pasveer beeldt het allemaal uit in hun show “The Gallery”.
Het publiek gaf hun eigen Pasveer een stevig applaus na de slotnoot en een aantal enthousiastelingen gingen zelfs staan.

En nu waar veel mensen op hadden zitten wachten, The New Guard America! Taptoe Leeuwarden heeft in de weken voorafgaand aan het evenement niet onder stoelen of banken gestoken dat ze trots waren dat ze dit drillteam uit de USA had weten te strikken. En niet voor niets… De zaal werd donker, de wapperende Amerikaanse vlag verscheen op het grote scherm op de achtergrond en een zevental mannen komt het veld op gemarcheerd. Een donderende stem klinkt door het FEC die verteld dat de geweren niet echt zijn, maar de bajonetten op de geweren wel. Dat ze gewoon mogen gillen, juichen en applaudisseren want hun “concentratie zal niet breken”! Erg Amerikaans, maar het bouwt de spanning wel op. Wat we te zien krijgen is een kleine tien minuten gegooi, gezwaai en gegoochel met de “rifles”. Maar op wat voor een manier! Geweldig om naar te kijken, je voelt de spanning in de zaal en dat is toch heel anders als je deze kunsten op een video-filmpje ziet! Ik mocht de repetitie op vrijdag zien en die was al erg gaaf, toen zaten er nog tientallen colorguards te gillen op de tribune. Deze avond was het plaatje compleet, de uniformen, de nog strakkere choreografie, de spanning die in de zaal hing en de de oe’s en aa’s die van de tribune kwamen. Leuk!

Als laatste show van de avond kwam Kunst & Genoegen uit Leiden op vanachter de deuren. Met een klinkende mars gingen de handjes al op elkaar en nadat ze hun positie hadden ingenomen startte na de introductie van de speaker “The Battle”! Ze hadden eerder op de avond al twee shows gedraaid in Uithuizermeden en waren doorgereisd naar Leeuwarden om de avond af te sluiten. En “The Battle” stond als een huis! De indrukwekkende Haka met op het grote scherm beelden van Maori’s, grootse armbewegingen en een opruiende tambour-maître tussen zijn strijders. En als dat nog niet een statement is komt er een warme deken van muziek over je heen bij de eerste tonen uit Star Wars. Het FEC werd volledig gevuld met de klanken van de Leidse S&MB en iedereen zat lekker achterover en liet het over zich heen komen. Het publiek houd zijn adem in bij de bariton-toren, geniet van de waanzinnige high-blower solo op “Gonna Fly Now” en zingt mee met “Glory Glory Halleluja” . Ze herkennen natuurlijk de”Sabeldans” en deinen mee op “Gangnam Style” dat op dat moment visueel goed wordt ondersteund door de video-wall! Dan, terug naar de begin positie en een daverend applaus volgt!

Een mooie taptoe avond was het en die mooie avond komt tot een einde met alle deelnemers op de vloer! Op muziek van de Rijnmondband komen alle deelnemers nog even op het veld. De Bazuin Oenkerk begeleidt Iris Kroes die “Skyfall” zingt. “Highland Cathedral” wordt gespeeld, gevolgd door het taptoesignaal en de volksliederen van Amerika en Nederland.

Dat was hem…de 40ste en laatste editie van Taptoe Leeuwarden (in zijn huidige vorm). Wat 2014 gaat brengen…we zullen er op moeten wachten, maar we mogen er op vertrouwen dat wat er ook georganiseerd wordt door de Stichting Taptoe Leeuwarden, het zeker van hoge kwaliteit zal zijn.

Namens Korpsmuziek bedank ik de organisatie voor de goede zorgen en wie weet tot volgend jaar!

Edwin Gravekamp