Home Organisaties Cultuurinstellingen Joure luiden de noodklok

Cultuurinstellingen Joure luiden de noodklok

324
0

Al 3 jaar speelt de kwestie in Joure rondom een cultureel centrum. verschillende cultuurinstellingen zoeken een locatie waar men kan werken met een groot podium en er ruimte is voor evenementen en voorstellingen. Tevens moet een dergelijke locatie de ruimte bieden aan honderden toeschouwers. Dat willen de culturele verenigingen in Joure, onder andere de muziekverenigingen en de toneelclubs.

Diverse verenigingen willen graag de Evenementenhal te Joure hiervoor gaan gebruiken. De gemeente De Fryske Marren wil het verwaarloosde gebouw wel verkopen aan de verenigingen. Het gebouw kampt echter met onderhoudsachterstanden waardoor naast de vraagprijs 275.000 euro er nog eens 325.000 euro geïnvesteerd moet worden om het gebouw weer veilig en gebruiksklaar te maken. Daarmee is de financiele haalbaarheid van het plan praktisch onmogelijk geworden.

De verenigingen hebben aangegeven dat de gemeente nu eindelijk haar verantwoordelijkheid moet nemen rondom de kwestie en financieel bij te springen. Ze willen van de gemeenteraad een duidelijke visie op cultuur en hulp bij de financiering. Een paar jaar geleden heeft de gemeente alle subsidies stopgezet. Dat betekent dat de clubs zichzelf moeten bedruipen en dat ze dus zelf ook voor onderdak moeten zorgen. Voor veel verenigingen is dat een groot probleem.

Wethouder Durk Durksz van de gemeente gaf bij Omrop Fryslan aan dat hij het het jammer dat het probleem er is. Hij vindt cultuur belangrijk voor de gemeente en dat moet ook zo blijven, zegt hij. Of er nu daadwerkelijk ook iets gat veranderen moet nog blijken. De wethouder heeft de portefeuille al 4 jaar in handen maar heeft ten aanzien van de slepende kwestie geen enkele progressie geboekt.

Wellicht dat de verkiezingstijd de nodige doortastendheid kan bevorderen.