Home Organisaties Coronamaatregelen UPDATE: ‘We mogen weer los!’

Coronamaatregelen UPDATE: ‘We mogen weer los!’

270
0

KNMO zet nieuw protocol online. Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond 15 Februari heeft de KNMO het protocol voor de instrumentale amateurmuzieksector aangepast. Dit protocol gaat in op vrijdag 18 februari en is geldend tot en met 24 februari.

Check hier het laatste protocol uitgegeven door de KNMO

 

Eerdere berichtgeving:
De coronamaatregelen zijn versoepeld. Tijdens de persconferentie van premier Rutte en de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers is bekend gemaakt dat er vanaf 15 januari vrijwel geen beperkingen meer zijn voor de amateurkunst. Dat geldt dus ook voor muziekverenigingen. De sector kan weer aan de slag. App-groepen in het hele land knalden uit elkaar van dit toch enigszins onverwacht goede nieuws.

We kunnen weer los! 

“Tijdens de persconferentie is bekend gemaakt dat de amateurkunst weer haar activiteiten kan hervatten. Uiteraard zijn we allemaal erg blij dat we weer aan de slag mogen en dat het zo nadrukkelijk benoemd is”, zegt Bart van Meijl, voorzitter van de KNMO, in een brief aan de verenigingen.

Hieronder volgt de officiële tekst, zoals die is te vinden op de website van de Rijksoverheid. De informatie is aangepast na de persconferentie van het kabinet van 14 januari 2022 van 19.00 uur. De maatregelen zijn op 15 januari ingegaan.

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals kunstencentra, muziek- en dansscholen, broedplaatsen en repetitieruimtes zijn vanaf 15 januari weer open voor beoefening. Er is geen publiek toegestaan en er moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Voor volwassenen is gebruik van een coronatoegangsbewijs verplicht.

Regels voor lessen en repetities
Kunst en cultuurbeoefening is binnen en buiten toegestaan door professionals en amateurs. Hierbij mag geen publiek aanwezig zijn. Voor locaties voor kunst- en cultuurbeoefening gelden geen sluitingstijden. Op locaties voor kunst- en cultuurbeoefening geldt binnen geen maximum aantal personen, maar de norm van 100% van de 1,5 meter capaciteit. Iedereen vanaf 18 jaar moet 1,5 meter afstand houden, tenzij dit belemmerend voor de kunst- en cultuurbeoefening. Jongeren tussen de 13 en 17 jaar moeten wel 1,5 meter afstand houden ten opzichte van volwassenen, niet ten opzichte van elkaar. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Iedereen vanaf 18 jaar heeft een coronatoegangsbewijs nodig, zowel binnen als buiten

Het gebruik van mondkapjes is binnen verplicht vanaf 13 jaar, zowel bij verplaatsing door de locatie als op een zitplaats. Alleen als het dragen van een mondkapje de beoefening van de podiumkunsten of het acteren belemmert, hoeft het mondkapje niet op.

Groepslessen en repetities in groepsverband zijn toegestaan.

Zingen is binnen en buiten toegestaan.


Cultuureducatie in schoolverband
Cultuureducatie op scholen is als onderwijsactiviteit mogelijk. Dat kan op een locatie van de school of op een externe locatie, zoals een theaterzaal. De activiteiten (bijvoorbeeld workshops en schoolvoorstellingen) kunnen alleen plaatsvinden zonder publiek. Medeleerlingen, docenten, begeleiders en ander personeel worden niet als publiek gezien.

Quarantaine regels zijn gewijzigd!
Quarantaine is niet meer nodig voor wie een booster heeft of kortgeleden corona heeft gehad. Als je langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad of korter dan acht weken geleden het coronavirus hebt opgelopen, hoef je niet meer in quarantaine als je nauw contact hebt gehad met een corona patiënt.

Voorwaarde om niet in quarantaine te hoeven, is dat je geen klachten hebt. Na vijf dagen moet er nog wel een PCR-test worden afgenomen.

Nog een wijziging: Draag overal waar je geen afstand kunt houden een mondkapje. Overal – ook buiten – waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een wegwerp mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan winkelstraten of markten. Zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Het mondkapjesadvies geldt zowel wanneer je staat als wanneer je zit. Er geldt wel een uitzondering als je iets eet of drinkt. 

Afstand houden
Houd altijd 1,5 meter afstand als u ouder bent dan 18 jaar. Behalve als u met huisgenoten bent. Jongeren tussen de 13 en 17 jaar moeten wel 1,5 meter afstand houden ten opzichte van volwassenen, niet ten opzichte van elkaar.

Daarnaast is contact soms noodzakelijk. Bijvoorbeeld tijdens het toneelspelen, dansen (als culturele uiting) en acteren. De 1,5 meter afstand geldt dan alleen voor zover dat mogelijk is.

Check voor alle zekerheid en details altijd de website van de Rijksoverheid. Wijzigingen in de regels, versoepelingen en mogelijkheden worden daar als eerste vermeld mocht dat onverhoopt gebeuren. De laatste regelgeving is te vinden op de website van de Rijksoverheid.