rhdr

Drumfanfare Beatrix Dongen zet vanaf nu de deuren ook open voor muzikanten die op projectbasis onderdeel van de vereniging willen zijn. De vereniging heeft last van een teruglopend ledenaantal en hoopt op deze manier het tij te keren.

Drumfanfare Beatrix is al vele jaren een bekende vereniging in de Dongense muziekwereld. Zoals vele collega-verenigingen heeft ook Beatrix de laatste jaren te maken met een wat teruglopend ledenaantal. Om als muziekvereniging toch toekomstbestendig te zijn gaat Drumfanfare Beatrix de zaken nu iets anders aanpakken. Muzikanten die zo nu en dan op projectbasis mee willen doen zijn ook van harte welkom.

Tevens zal er het e.e.a. gaan veranderen qua naam en uitstraling van ‘’Beatrix Dongen’’, streven is om dit tijdens de jaarlijkse feestavond op 12 januari aan een ieder te presenteren. Meer informatie hierover volgt.

Bestuurslid Cees Beerens legt uit: “We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat een aantal leden, voornamelijk wegens gebrek aan tijd door allerlei andere dagelijkse bezigheden, niet de mogelijkheid meer hadden om standaard elke week op de repetitie te verschijnen. We kregen te maken met een teruggang van het aantal leden. We zijn toen eens met het bestuur en later ook met alle leden gaan brainstormen hoe we dit op zouden kunnen gaan vangen.”

Secretaris Dennis Ariens vult aan: “Eén van de ideeën was om een aantal oud-leden aan te schrijven met de vraag of ze zo nu en dan op projectbasis mee zouden willen spelen met de vaste kern van de ca. 20 muzikanten die we sowieso al hebben. Enkele optredens waarvoor ze dan ook maar een beperkt aantal repetities hoefden te bezoeken. We hadden in september een aantal optredens staan, in het weekend van 8 en 9 september bij de Streetparade in Delft en bij het Bloemencorso in Loenhout en 2 weken later ons vriendschapsweekend in Büren (Duitsland) bij Fanfarenzug Prinz Regent. Die 3 optredens hebben we als pilot gebruikt om ons nieuwe idee uit te proberen. We hebben een 8-tal oud-leden aangeschreven of ze tijd en zin hadden om het instrument weer eens uit de koffer te halen en mee te spelen bij deze optredens. Dat idee sloeg aan want al snel kregen we reactie van een vijftal oud-leden die dat wel zagen zitten.”

Een van de enthousiaste tijdelijke ‘herintreders’ was Joris Jansen. “Ik vond het eigenlijk wel een goed idee om weer eens op pad te gaan met mijn oude vereniging. Ik ben 5 jaar geleden gestopt omdat ik gewoon te weinig tijd had. Net voor de vakantie werd ik gebeld of ik het leuk zou vinden om eens op projectbasis mee te spelen bij deze drie optredens. Dit leek me wel mooi want ik kon toch serieus muziek maken zonder de verplichting om een heel jaar lang iedere week op de repetitie te moeten verschijnen. Nou, ik moet zeggen dat ik een prachtig en sfeervol weekend beleefd heb. Ik ga zeker nog eens vaker meedoen.”

“En dat is nou precies de bedoeling,” zegt Tim Hoevenaars, ‘’Beatrix heeft een grote database met muzikanten die om een of andere reden gestopt zijn maar die het wel zien zitten om er op projectbasis weer eens een keer voor te gaan. Als we dit verder kunnen uitbouwen dan ziet de toekomst er voor Drumfanfare Beatrix weer prima uit.”

“Het is de bedoeling dat we zo’n tien optredens per jaar gaan verzorgen,” vervolgt Cees Beerens, “en dat kan variëren van het Bloemencorso tot een Sinterklaasintocht of bijvoorbeeld de Brabantse Dag. Het werken met projecten geeft muzikanten meteen de gelegenheid om eens te proeven hoe het bij Beatrix is. Natuurlijk zijn er wel minimale eisen op het gebied van muzikale kennis. Muziek kunnen lezen is een must. Onze tamboers leren de muziek uit hun hoofd en men moet wel enige affiniteit hebben met het exerceren.”

Voor de komende tijd heeft Beatrix een paar interessante gastoptredens gepland staan in de theatershow van Claudia de Breij, die op 14, 15 en 16 november optreedt in Tilburg. “Muzikanten die daarvoor bij ons willen aansluiten zijn van harte welkom,” aldus Dennis Ariens. Muzikanten kunnen zich opgeven middels onze website (www.drumfanfare-beatrix.nl) en kunnen daar het inschrijfformulier invullen.

Als muzikant wordt je dan automatisch uitgenodigd voor diverse optredens en repetities middels een datumprikker. Je hebt daarna zelf de keuze om aan te geven welk optreden bij jou past en welke je leuk vindt om ons bij te ondersteunen.