Het Gendts Bevrijdingsfestival 17, 18 en 19 januari is geslaagd! Wat begon als Sebastianus Festival resulteerde in het Gendts Bevrijdingsfestival door de samenwerking van St. Sebastianus Gendt met Historische Kring Gente, Oorlogsmuseum Niemandsland en R.K. Parochie Heilige Maria Magdalena.

Het weekend begon met de heropening van Oorlogsmuseum Niemandsland. Een volledige nieuwe tentoonstelling die als eerste werd bezocht door de kinderen van Lingewaardse basisscholen. Die avond stroomde zaal Providentia vol voor een lezing van Bauke Huisman. Hij vertelde gepassioneerd aan ruim 300 bezoekers over de militaire operaties tijdens WO II in het oostelijke deel van de Betuwe. Het bestuur van Historische Kring Gent is zeer tevreden over deze avond.

Zaterdag was in de middag en avond het bevrijdingsconcert met muziek, beeldfragmenten en verhalen van Gendtenaren. De mobilisatie, bezetting, evacuatie, bevrijding en herdenking kwamen als belangrijke onderwerpen voorbij. Het concert maakte veel emoties los bij de ruim 700 bezoekers. De familie Schouten, met de Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en haar vader Eef Schouten legden een krans ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Voor de Minister en haar familie zeer bijzonder omdat één van de verhalen ging over (opa) Wim Schouten die schutterskoning van St. Sebastianus was toen de mobilisatie werd afgekondigd. Bij de concerten waren ook aanwezig Gendtse veteranen en militairen, de Commissaris van de Koning John Berends, Lingewaard Burgemeester Josan Meijers en uiteraard Koning Harrie en Koningin Renate. Na afloop werd lang nagepraat over het indrukwekkende bevrijdingsconcert.

Op zondagochtend was Oorlogsmuseum Niemandsland opnieuw geopend en werd er een serenade gebracht door St. Sebastianus en drumfanfare St. Michael uit Nijmegen. Bij de serenda waren veel re-enactors; dat zijn personages in militaire kleding uit de oorlog. Een bezoek aan het Oorlogsmuseum Niemandsland is echt de moeite waard. U krijgt een heel duidelijk beeld van datgene dat is gebeurd in de Betuwe tijdens WOII. U leest op schermen en displays de verhalen, maar er zijn ook voertuigen, wapens, munitie en uniformen uit de oorlogstijd te bewonderen.

St. Sebastianus dankt alle mensen die het Gendts Bevrijdingsfestival mede mogelijk hebben gemaakt. Volgend jaar januari komt het Sebastianus Festival zeker terug. Zodra het thema bekend is hoort u dat uiteraard.