Op een zomerse zaterdag 21 september is het ontzettend druk in het centrum van Oosterbeek. Dit jaar vindt de 75e Airborne Herdenking plaats, waarvan de Airborne Taptoe als muzikaal slotstuk onderdeel uitmaakt. Op steenworp afstand vindt een herdenkingsgelegenheid plaats waar een aantal parachutisten neerdalen. Als om 19:00 uur het voorprogramma van start gaat, hebben al veel mensen plaatsgenomen voor een mooi avondvullend programma. Blaasorkest MP3 uit Arnhem is de eer toegekomen het voorprogramma te verzorgen. Iets voor de klok van 20:00 uur komen drie van de deelnemende korpsen het taptoeveld op gemarcheerd. March & Showband Rheden, Arnhem Band en Showharmonie O.B.K. tekenen voor het openingsintrada van de avond. Klokslag acht uur doen ruim 100 muzikanten dat zelfverzekerd met het thema van “Game of Thrones”. Vervolgens verzorgen zij – heel toepasselijk – met de mars Arnhem, dat in deze samenstellen geweldig klinkt over het terrein, de opmars voor de overige deelnemers van de avond, welke vervolgens aan het publiek worden voorgesteld.

Het eerste korps dat een showoptreden geeft is Showharmonie O.B.K. uit Rhenen. De show bestaat uit muziek dat door de leden gekozen is gekozen, welke tot een geheel zijn gesmeed en heeft geresulteerd in de show met titel “Playlist”. “Viva Las Vegas” van Elvis is direct een stevige opening van de show. Met de plotselinge overgang op “Sound of Silence” van Simon & Garfunkel laten de muzikanten van O.B.K. gelijk horen wat ze in huis hebben. Op een stuk slagwerksolo laten de overige muzikanten mooie figuraties zien waarbij ze over het hele veld gaan. Een goed begin van deze taptoeavond. Arnhem Band brengt met “Young, wild and Free – time flies” een show met speelse figuraties en bekende liedjes van verschillende generaties die jong zijn (geweest). Zo komen “Don’t you worry child” en “Forever young” voorbij. “Skyfall” van Adele wordt gebracht met solo voor de trompettiste. “I love rock & roll” laat de muzikanten daadwerkelijk rocken over het veld.

De Airborne Malletband brengt in het kader van de 75e herdenkingen hun vernieuwde show “We will remember them”. De show is een eerbetoon aan alle gevallen militairen die tijdens, maar ook na de tweede wereldoorlog tijdens vredesmissies het grootste offer gebracht hebben. Diverse bekende muzikale thema’s komen voorbij, o.a. “Hymn to the fallen”, “Schindlers List”, “Soldaat van Oranje” en als slotstuk “We’ll meet again”. March & Showband Rheden verrast het publiek door eerst een combo het veld te laten betreden. Hiermee weet men direct een theatersfeer te creëren, wat ook de rode draad in de show is. Nadat de muzikanten met de eigen stoelen op de eerste rij hebben plaatsgenomen, wordt op indrukwekkende wijze geopend met “Les Miserables”. Verder volgt muziek uit o.a. “Mary Poppins”, “Sound of Music” en “Chicago”, stukken die stijlvol worden gebracht. Volgende deelnemer is het Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers. Eerder op de dag heeft men opgetreden op de Ginkelse Heide in Ede bij de drukbezochte parachutistendropping. In mooi groene ceremonieel tenues en de jachthoorn- en signaalinstrumenten geven de muzikanten met hun optreden een uniek tintje aan het programma. Mooi dat een korps als deze de traditie levend houdt. Het laatste showoptreden van de avond komt voor rekening van het orkest van de Douane Harmonie Nederland. Met het thema Eurovisie Songfestival wordt uitgepakt. Het 60-koppige orkest maakt indruk met een dansgroep, een spetterend verlicht slagwerkstuk en een dienstvoertuig dat met zwaailicht het veld opgaat om de show met geluidseffecten een spectaculair effect te geven. Tot slot brengt men het Nederlands winnende songfestival lied “Arcade”. Vervolgens komen alle deelnemende korpsen voor de afsluiting het veld op. De traditionele finale begint met het koraal ‘Blijf bij mij Heer’, gevolgd door het taptoesignaal en de volksliederen van Engeland, Polen en Nederland. Nadat dat de ladyspeaker in het zonnetje gezet is vanwege het feit zij voor de 40e keer het taptoeprogramma heeft gepresenteerd, nemen de korpsen afscheid van het publiek en is de 45e Airborne Taptoe ten einde.

Meer films en foto’s zijn te vinden op de website: Taptoe-Oosterbeek.com