Op zaterdag 15 juni 2019 worden voor de éénentwintigste maal de “Open Dutch Showcorps Championships” (ODSC) in Assen gehouden. Het evenement voor showkorpsen werd de afgelopen twintig jaren met groot succes georganiseerd in Assen.

In 1999 werd het ODSC voor het eerst gehouden. De organisatie lag toen in handen van Marchingband UDI. Het evenement bestond toen uit 3 delen: het concours op Stadsbroek, een streetparade van Stadsbroek naar Koopmansplein en de finals ’s avonds op het Koopmansplein. Later is het evenement verhuisd naar het Achilles 1894 terrein, waar de afgelopen jaren het volledige evenement werd gehouden.

Dit jaar hebben 12 showbands uit geheel Nederland hebben zich ingeschreven. Daarmee is het ODSC een topevenement in de Nederlandse showbandwereld en is Assen op 15 juni voor één dag weer Showband stad van Nederland.

Het evenement bestaat uit de volgende onderdelen:

12.30 uur – 17.00 uur Showconcours: een officieel concours voor alle stijlen showkorpsen in het stadion van Achilles 1894. Tevens Open Nederlands Kampioenschap Show voor Star- en Championshipsklasse. Toegang showconcours: 10 euro Kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro

18.30 uur – 21.30 uur Open Dutch Showcorps Championships: de spectaculaire Finals in het stadion van Achilles 1894 met bijzonder openingsoptreden. Toegang Finals: Gratis

Deelnemers ODSC
Juniorklasse

· Jong Pasveer Leeuwarden
· Jeugdkorps Crescendo Opende
· Jeugd CMV Hosanna Harlingen
Starklasse
· Show- & Marchingband Victory Den Haag
· Showkorps Dindua Oldekerk
· Showkorps Oefening & Volharding Nuenen
· Mercurius Marching Showband Assen
· Drum- en Showfanfare CMH Menaldum
· Showband VIOS Mijdrecht
· Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden
Championshipsklasse
· Showband Marum Marum
· Kamper Trompetter Korps Kampen

Tijdens het showconcours overdag in het Achilles-1894 stadion, zal het nieuwe nationale reglement van de KNMO als jurysysteem worden toegepast met vakbekwame juryleden. Het deelnemersveld is dit jaar zeer gevarieerd. Showbands met verschillende samenstellingen qua instrumentarium zullen het wedstrijdveld betreden. In de Starklasse zal om 14.20 uur de Asser Mercurius Marching Showband deelnemen.

Bijzonderheid dit jaar is de opening van het avondprogramma met de Finals van het ODSC. Er zal een gezamenlijk optreden verzorgd worden door de Mercurius Marching Showband en de Stienstraband uit Assen. De Stienstraband bestaat o.a. uit mensen met een verstandelijke /lichamelijke beperking die met elkaar muziek maken.

De spectaculaire Finals, waarin gestreden wordt om de titel “Open Dutch Showcorps Champion” zullen ’s avonds ook plaatsvinden in het stadion van Achilles 1894. Het publiek kan genieten van prachtige muzikale shows. Eén van deelnemers van de Finals zal een uitnodiging toegewezen krijgen om deel te nemen aan de Taptoe Groningen. Tussen het ODSC en Taptoe Groningen is een samenwerkingsverband.

De facilitaire organisatie van de Open Dutch Showcorps Championships is ook dit jaar in handen van de Stichting ODSC, een groep vrijwilligers uit Assen e.o. Vanaf het najaar 2018 wordt al druk gewerkt aan de voorbereiding. Het gemeentebestuur van Assen geeft haar volledige medewerking om het evenement facilitair te ondersteunen. Daarnaast is de samenwerking met het bedrijfsleven en de ondersteuning vanuit diverse vrijwilligers van groot belang om dit evenement te laten slagen.

Juryteam ODSC 2019:
Overall Effect 1 Rene van Dijke
Overal Effect 2 Berend Jan de Vries
Music Ensemble Rob Balfoort
Music Performance 1 Rene Leckie
Music Performance 2 Jelle Roeper
Visual Ensemble Edwin Beens (voorzitter)
Visual Performance Kees Vossenberg

Juryteam ODSC: (avondprogramma)
Music Effect Rene van Dijke
Visual Effect Edwin Beens (voorzitter)
Music Performance Rob Balfoort
Visual Performance Berend Jan de Vries