2e dag Nationale tamboermaitredagen 2015

Op zaterdag 26 september vond de tweede dag plaats van de tamboermaitredagen. In vergelijking met een week eerder waren er dit keer meer maîtres aanwezig op de van Ghentkazerne. Na een ontvangst en welkomstwoord van gastheer Ed Oosterom gingen de deelnemers direct aan de slag met de maîtres van de Royal Marines. Drummajor Chris Mace liet de aanwezige cursisten kennismaken met de drills van de Britse Mariniers. Op de eerste landelijke tamboermaîtredag in 2013 was Chris al aanwezig en hij ging dit keer dieper in op de functie van de maître binnen de Royal marines. Na een korte instructie mochten de deelnemers zelf aan de slag om de diverse handelingen en stoktekens in uitvoering te brengen.

De groep was in tweeën gesplitst en Nathan Crossley nam de andere groep onder handen. In een leerzaam anderhalf uur gingen de maîtres aan de slag om de techniek van de Marines onder de knie te krijgen. In een heerlijk herfstzonnetje stond bij menig één het zweet op het voorhoofd.

In het tweede deel van de ochtend kregen de deelnemers een workshop van de maîtres van de Delta Police Pipe Band uit Canada. Hier leerden de maîtres de fijne kneepjes toegepast door de Canadezen.

Schotse stoktekens verweven met Canadese invloeden in een soms modern jasje. Typisch voor een pipe band maar heel leerzaam. Na een heerlijke lunch op de van Ghent kazerne brachten alle deelnemers een bezoek aan de nationale taptoe om de leermeesters van vandaag zelf in actie te zien.

Het laatste deel van de dag was een rondleiding achter de schermen in Ahoy om daar door Marc Gouswaart tekst en uitleg te krijgen over de organisatie van dit geweldig evenement.