1ste dag landelijke tamboermaitredagen 2015

Op zaterdag 19 september stond de eerste van twee tamboermaitredagen gepland. Dit keer op de Willem III kazerne te Apeldoorn. Na twee succesvolle edities was de verwachting ook dit jaar hoog. Marc Gouswaart, tamboer-maître van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee was deze dag gastheer. Na een ontvangst met koffie en thee en het voorstellen van de diverse cursusleiders gingen de deelnemers enthousiast aan de slag.

Harvey Baigent, Senior Drummajor vd Royal Air Force HQ Music Services liet de deelnemers kennismaken met de technieken en drills van de Royal Air Force. Niet te veel show, maar vooral rust en eenvoud. Links en rechtsom draaien, pas markeren en afmarcheren zoals uitgevoerd door orkesten van de Air Force. Dat eenvoud niet makkelijk is werd al doende duidelijk. Toch was Harvey zeer tevreden over het niveau van de deelnemers.

Maarten Pijnenborg, Kapelmeester en tamboer-maitre van het orkest van de koninklijke Luchtmacht, ging dit jaar (nog) dieper in op het takteren van volksliederen en het protocol bij staatsbezoeken. Dat dit niet zo eenvoudig is bleek wel uit het zelf dirigeren van ons volkslied. Vierkwarts, tweekwarts en drievierde maatsoorten in één muziekstuk is lastig om aan te geven. Toch bleken alle deelnemers na afloop zelfstandig in staat het Wilhelmus te kunnen inzetten en tot een goed (muzikaal verantwoord) einde te brengen. Ook het takteren van een 3/4 of 4/4 met één hand (of in spiegelbeeld) kwam aan bod. Leuk en zéér leerzaam.

Mickey Powell, Senior Drum Major van de Royal Air Force Pipes & Drums, net terug uit Edinburgh, leerde de deelnemers de fijne kneepjes van het tamboer-maitre vak zoals gebruikelijk bij de Pipes & Drums. Dat dit afwijkt van de gebruikelijke drills die gangbaar zijn binnen de Air Force en de achterliggende gedachte hier achter. Stoktekens, exercitie en veel informatie vlogen voorbij. Zéér leerzaam was het onderdeel massed bands en de rol van de Senior Drum Major.

Harry van Bruggen, dirigent van de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' stond stil bij oud Hollandse Stokhoudingen en tekens. Sommige deelnemers gebruiken nog elementen hiervan tijdens optredens als tamboer-maitre. Op zijn eigen onmiskenbare wijze liet kapitein van Bruggen zijn cursisten kennismaken met deze oude, bijna vergeten technieken.

Op de tweede dag staan de maîtres van de Delta Police Pipe Band uit Canada voor de groep. Zij zullen dan een clinic verzorgen. Chris Mace, (Assistan) Drum Major of the Band of Her Majesty's Royal Marines Portsmouth zal op veler verzoek nogmaals de stoktekens van de Britse Royal Marines voor zijn rekening nemen. Kortom weer een leerzame dag in het vooruitzicht.