KNMO NK mars-wedstrijden Waalwijk (verslag)

Afgelopen weekend was een team van Korpsmuziek.nl aanwezig bij de NK mars-wedstrijden in sporthal de Slagen te Waalwijk. John van Alebeek en Jerry Verheijen hebben van de wedstrijd onderstaand verslag geschreven. Helaas is het niet gelukt dit live te verslaan. Vandaar het onderstaande verslag ter plaatse gemaakt. De jury voor vandaag: Rob Bafoort, Ruud Böhmer en André Willems.

Eerste deelnemer is een slagwerkorps Drum en Showgroep Edam zij spelen concerterend Edge of Sundown van Jan Schipper. Nette uitvoering van dit stuk gespeeld in de 3e divisie.

Fluit en Trommelgroep Sint Sebastianus uit Herkenbosch komt uit inde 3e divisie concert/mars. Netjes komen zij opgemarcheerd voor hun optreden. De maitre meld zich keurig en men start met het concerterende werk Compilation van Rob Balfoort, Keurig uitgevoerd mooi stuk en vele mooie contrasten. Marcherend spelen ze Sankt Anton van J. Winters. Er wordt netjes gemarcheerd bocht gaat goed en de counter ook. Na de tweede bocht heeft men wel even de tijd nodig de rijen te herstelen. Muzikaal is er niks op aan te merken. Een gelijke halt en daarmee zit het optreden er weer op.

Drumband van Harmonie Sint David uit Voerendaal is de volgende deelnemer. Ze komen uit in de 2e divisie mars/concerterend. Ze starten met het concerterend werk Secret of the Valley van Vincent Cox waarvoor een hele concertopstelling gemaakt is en alle slagwerkinstrumentarium het veld op gezet is. Netjes uitgevoerd, inhoudelijk laat ik het aan de deskundige jury over. Marcherend spelen ze Second Stepvan Gian Prince goede aanmarcheerpas en netjes de verplichte figuren uitgevoerd kleine richtfoutjes worden snel hersteld en een keurige halt. Net optreden.

Concerterend in de 2e divisie komt uit Tamboerkorps van Harmonie St. Rosa uit Sibbe – Ijzeren.
Zij spelen Tambours de concert van Alex Haefeli. Opvallend is dat er7 baslertrommen gebruikt worden en ook met deze techniek gespeeld wordt. Zover ik kan horen en beoordelen een lastig stuk maar keurig uitgevoerd.

Het Arnhems Trompetterkorps komt binnen gemarcheerd voor hun optreden in de 2e divisie marcherend. Eerst richt tambourmaitre het korps uit en start met het stuk Royal Salut en gaat naar de startopstellng. Maitre Tim de Wijs lijkt niet zeker van zijn korpsopstelling en controleert de richtingen van het korps nogmaals. Ze spelen het stuk Bravura van Charles E Duble in een arrangement van hun dirigent Marcus Kerpershoek. Nette verplichte figuren af en toe wat kleine haperingen in de uitvoering maar worden keurig hersteld.  Muzikaal staat het als een huis en is er goed op gerepeteerd. Keurig optreden ATK !

Tamboerkorps van Harmonie Doorn komt uit in de 1e divisie en speelt twee marcherende werken Switch van Jan Schipper, bij de start zijn er enige twijfels bij het weg marcheren en is de eerste rij niet gericht, een onzekere start gedurende het marcheren heeft deze kleine groep toch nog wel moeite met de richtingen. Dit blijft ook in het tweede stuk Zien is Horen, wel variatie in de marcheerpassen maar houdt daarbij de richtingen goed in de gaten! Over de muzikale uitvoering zal de jury een deskundig oordeel vellen.

Tamboerkorps van muziekvereniging Excelsior uit Losser. Zij komen uit in de 1e divisie Marcherend en spelen 2 werken Club of Scotch van Leon Camp en Midiothian van Ron Roemen. Het zijn schotse marsen en schots tempo.De startis netjes en de richtingen en diagonalen blijven redelijk gericht. In het tweede stuk gaat het tempo wat omhoog naarmate het werk vordert blijven rijen en richtingen niet mooi gelijk. Net optreden van Excelsior Losser.

Na een korte pauze gaan we verder. Deze NK wedstrijden bestaat dit jaar grotendeels uit slagwerkkorpsen verderop in het programma volgt "maar" 1 blaaskorps. Waarom de belangstelling voor deelname dit jaar zo laag is, is voor mij onbekend. Voor de KNMO is dit wel een onderwerp tot verder nadenken en ontwikkeling en inhoud geven van de Nederlandse Kampioenswedstrijden.

Het volgende optreden is in de 1e divisie Drumband Harmonie Slikkerveer uit Ridderkerk. Zij spelen twee werken marcherend The Royal Mile van Leon Camp en American Beat van Charles van Zanten. De verplichte figuren zijn keurig en marcheren doen zij netjes. Muzikaal klinkt het goed en vele contrasten een zeer net optreden.

Drumband van Muziekvereniging Concordia uit Overdinkel. Zij spelen dezelfde werken als het korps hiervoor ( volgens het programmaboekje). Keurige start korps blijft netjes in gelid en de diagonalen blijven gericht. Na de counters wordt dit wat slordiger en blijft de onderlinge afstand niet meer zoals het was. Muzikaal nette uitvoering en optreden!

Slagwerkgroep de Saen uit Zaandijk. Eerste divisie Concert/Mars Ook hier komt eerst wederom een heel arsenaal aan instrumentarium het veld op en start men met het concertstuk in memoriam Anne Frank van Gian Prince. Mooi concertstuk met vele variaties en uitdagingen voor de muzikanten. Marcherend vervolgen ze met Matchables van Leon Camp. Een enthousiast optreden van deze groep met een keurig optreden hier en daar kunnen richtingen beter. Klasse optreden van deze slagwerkgroep.

 

 

Koninklijke Muziekvereniging St Caecilia Saasveld. Concerterend en Marcherend in de 1e divisie. Ze starten concerterend met Golden Touch van Jan Schipper, Wat ik hoor een zeer nette uitvoering , een uitdagend stuk met vele variaties tempi en maatsoorten. Marcherend spelen ze twee nummers Mac Finley’s Favorites van Leon Camps en Highland Sound van Jo Corstjens. Beide marsen hebben een schots tintje, De groep maakt kleine pasjeskomt maar langzaam vooruit, de richtingen zijn na de bochten niet meer netjes maar worden keurig hersteld dat wel. Keurig verzorgd optreden.

Drumband Harmonie L’Union Born. Laatste optreden van slagwerkkorpsen in de 1e divisie. Concerterend speelt men Dancer van Gian Prince, een stuk waar veel slagwerkinstrumenten en bijkomende zaken zo zie ik een compressor met een luchtspuit en soort van luchtalarm. Mooi concertstuk met variatie en mooie passages. Marcherend vervolgd men met Game On van Jan Schipper. Leuke start van het marcherend optreden het korps maakt leuke figuraties door als een blok te draaien en verder te marcheren. Let hierbij wel goed op de richtingen. Net optreden !

Chistelijke Muziekvereniging Oranje Minnertsga. 1e divisie sectie blaaskorpsen Concerterend Marcherend. Het laatste optreden van vandaag in de Nederlandse Kampioenschappen Marching – Music Contest 2014. Compleet met hun majorettes komt Oranje opgemarcheerd en gaan in concertopstelling staan en spelen hun stuk Triumvirate van Rob Balfoort. Mooi stuk en zeer herkenbaar mooie sound. Niet alle passages zijn even zuiver maar zeer verdienstelijk gespeeld. Ze vervolgen marcherend met Art and Pleasure van Ruud Böhmer nadat de maitre zijn korps heeft uitgericht. Aanzet is jammer genoeg niet helemaal gelijk. Aanmarcheren gaat goed na de counters zijn de rijen erg ongelijk en herstellen gaat niet meteen. Mooie uitgevoerd en muzikale passages van dit stuk keurige halt . Goed optreden !!
 

Uitslagen

3e divisie sectie slagwerk korpsen concerterend
Drumband en Showgroep Edam, 85.83 punten Kampioen

3e divisie sectie blaaskorpsen concerterend marcherend
Fluit en trommelgroep Sint Ebastianus Herkenbosch, 87.64 punten Kampioen

2e divisie sectie slagwerkkorpsen concerterend marcherend
Drumband Harmonie Sint David Voerendaal, 87.47 Kampioen

2e divisie sectie slagwerkkorpsen concerterend
Tamboerkorps Harmonie St Rosa Sibbe-IJzeren, 90.83 punten Kampioen

2e divisie sectie blaaskorpsen marcherend
Arnhems Trompetterkorps, 90.00 punten Kampioen

2e divisie sectie slagwerkkorpsen marcherend
De Harmonie Doorn, 87.78 punten
Tamboerkorps muziekvereniging Excelsior Losser, 90.67 punten Kampioen
Drumband Harmonie Sikkerveer Ridderkerk, 88.00 punten
Drumband muziekvereniging Concordia Overdinkel, 90 punten

1e divisie sectie slagwerkkorpsen concerterend marcherend
Slagwerkgroep De Saen Zaandijk, 82.19 punten
Muziekvereniging St Caecilia Saasveld, 87.56 punten
Drumband Harmonie L’Únion Born, 90.17 punten Kampioen

1e divisie sectie blaaskorpsen concerterend marcherend
Oranje Minnertsga, 87.39 punten Kampioen

Typefouten voorbehouden.
Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met de resultaten.

Met veel plezier hebben we u op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen bij dit contest voor de Nederlandse Kampioenschappen in Waalwijk. Soms wat lastig om inhoudelijk iets te schrijven over de slagwerkconcertstukken maar toch geprobeert u een indruk te geven over de inhoud en hoe een optreden over komt zonder op de stoel van de jury te gaan zitten, zij zijn de deskundigen.